Week 1, zonder lessen is voorbij......

Zolang er geen lessen zijn, probeer ik wekelijks een bericht aan jullie te schrijven. Voor degenen die hier behoefte aan hebben.....

Lieve dames,
 
Wat een vreemde tijd hé, iets vanuit een film, zo irrealistisch! Hopelijk gaat het met jullie. Met ons en onze gezinnen gaat het goed. Mijn moeder gaat gelukkig goed, maar ze vindt het wel heel vervelend om geen aanloop te krijgen, niet meer te kunnen bridgen, niet meer naar de fitness te kunnen gaan. En ik vind het heel moeilijk om te beslissen of ik wel of niet naar haar toe kan gaan. Ik voel me prima, maar je weet het nooit, ik  kan haar besmetten....Mijn ex-schoonmoeder is van haar actieve leven met golfen en bridgen nu ook thuis en voelt zich gesteund door haar kinderen en omgeving, maar voelt zich verdrietig en eenzaam.... 
Zo vreemd om afgelopen dinsdag bij de zaal te komen. Ik had een afspraak gemaakt, om mijn matjes en dekentjes op te halen, om deze thuis goed te reinigen. En wellicht de dames op te vangen, die toch zouden komen..... Zo raar om bij een lege sporthal te komen, uitgestorven omgeving, geen enkele dame. Voor degenen die de website niet lezen, had ik voor de zekerheid nog een uitdraai van een deel van het bericht gemaakt, maar er kwam niemand.... iedereen wist 'het'.
De tijd is vreemd, ook yin en yang.... Ik heb zo'n medeleven met de kwetsbaren, waarvan een deel in grote angst leeft. En degenen in de zorg, die zich moeten behelpen met de schaarse tijd, middelen en mensen. En al die jonge gezinnen met kinderen thuis, met het onderwijs etc.
Maar aan de andere kant heb ik ook een heerlijk gevoel van rust, mijn werk voor VSG thuis mogen doen, me verdiepen in zaken, waar ik normaal geen tijd aan besteed, de mogelijkheden die er nu zijn... En wat heb ik gisteren genoten van de zon en de natuur die aan het ontwaken is. Iedere dag heb ik een heerlijke wandeling gemaakt met Leonard, die nu ook meer tijd thuis is.
Ik hoop dat jullie vrede hebben met de situatie. Dat  het goed gaat met jullie. En dat jullie er zijn voor de mensen om jullie heen.
 
Tips:
Gelukkig mogen we (nog) naar buiten, wandelen of fietsen met een ander persoon, waarbij 1,5 m afstand wordt gehanteerd. Kijk eens of het lukt om ook in plaats van het kopje koffie met elkaar te drinken (waar besmettingsgevaar groter is), lekker een stukje te wandelen. Of drink het kopje koffie allebei in je eigen huis terwijl je met elkaar telefoneert.
O ja, tot en met zondag 23 maart wordt yogatv  nu 2 weken gratis aangeboden.  Kopieer de volgende link en meld je aan als je dat wilt of kijk op www.yogaonline.nl !
https://www.yogaonline.nl/blog/gratis-yogatv/?utm_source=nieuwsbrief&utm_medium=email&utm_term=&utm_content=ABOJ&utm_campaign=Nieuwsbrief2020_1903reg_abozie 
 
Boodschap:
Ik zie veel grapjes voorbij komen, maar ook mooie boodschappen. Ik probeer er wekelijks één te plaatsen...
 
Als een mens een keer griep doormaakt kan dat een schok zijn voor het immuunsysteem. Sommige schokken zijn misschien te groot, maar de meeste maken ons sterk en creëren een gezonde afweer. Nu lijkt het of de wereld de griep heeft. De wereld hoest, heeft een pauze nodig en werkt aan zijn eigen immuunsysteem.
 
Juist nu het klimaat dringend aandacht vraagt, moeten we massaal thuisblijven. De luchtkwaliteit krijgt hier en daar een adempauze en knapt op. We kunnen nadenken over of we vaker thuis kunnen werken en de natuur een beetje sparen.
 
ALLES IS MET ALLES VERBONDEN
 
We denken soms zo in landsgrenzen, geloofsgrenzen, hokjes en soorten, goed en kwaad, maar deze griepgolf doet daar niet aan mee. In de natuur bestaan deze grenzen namelijk niet. Alles is met alles verbonden. We zijn één grote familie. We kunnen allemaal geraakt worden en we hebben saamhorigheid en solidariteit nodig als onze weerstand beproeft wordt.
 
We zijn zo’n enorme consumptieve wereld geworden, maar deze griepgolf vraagt ons om even te stoppen, de boodschappentas thuis laten, zelf thuis blijven, even niet van hot naar her reizen. Even ZIJN in plaats van doen. De voorraden die we hebben aanspreken en al het rennen en vliegen en consumeren even laten kalmeren. We leven in een 24 uurs maatschappij, nu is het een aantal weken of maanden tijd om tot stilstand te komen. We hebben weer lege dagen op de kalender, we kunnen thuis zijn met onszelf. We voelen weer hoe het is om dagen gewoon samen een gezin te zijn. Met elkaar de tijd beleven.
 
HET WONDER ONTDEKKEN
 
Veel van onze relaties spelen zich deels of geheel af in een digitale dimensie. Nu we elkaar niet mogen aanraken en niet mogen knuffelen kunnen we weer ontdekken hoe waardevol werkelijk fysiek contact is. Nabijheid en aanraking zijn van levensbelang. Soms ontdek je het wonder van iets pas wanneer je het even kwijt bent.
 
Darwin zei: niet de sterkste of de meest intelligente overleven, maar diegene die zich het beste kunnen aanpassen aan veranderingen. Dit is een moment om onze mee-verander-spieren weer eens flink te trainen. Ook kunnen we ontdekken dat onze acties invloed hebben op de mensen om ons heen. We zijn van elkaar afhankelijk. Het virus vraagt zorg voor elkaar en onszelf even iets ontzeggen om voor de zwakkeren zorg te dragen. The Survival of the Kindest!
 
Dus laten we geen schuldigen zoeken, geen complotten bedenken, maar de uitdagingen die op ons afkomen aangaan, met zoveel mogelijk medemenselijkheid en zorgzaamheid.
 
© Psycholoog F. Morelli, Italië
 

Archief

Laatste nieuws