Week 3 zonder lessen is voorbij

zondag 5 april 2020

Week 3 zonder lessen is voorbij.... zondag 5 april 2020
Het blijft vreemd. Het blijft eng. Het blijft anders. Meestal voel ik me  rustig en in balans, maar ook bekruipt me af en toe grote onrust. Angst wil ik het niet noemen....  De eerste corona-sterfgevallen in mijn omgeving .... De atletiektrainer van Leonard (Cyriel, 67 jaar) en de voormalige buurtjes van mijn exschoonouders (Nelly en Jan Janssen). De laatste zijn 3 uurtjes achter elkaar gestorven... Een vriendin met haar man zijn allebei net terug uit het ziekenhuis (2 weken daar geweest...)
Ik hoop dat jullie allemaal gezond zijn. Laat het me weten, als jullie dames van de groep weten, die toch ziek zijn...
Met mijn moeder bel ik minimaal 2 x per dag. Ik moet zeggen, ze begint een nieuw ritme te vinden. Ze probeert zelf iedere dag enkele mensen te bellen. En met het mooie weer kan ze buiten zitten. Ze woont op de begane grond, voor haar is een droog slootje en dan een heerlijk grasveld. Heel vaak gaat daar nu uitgebreid iemand staan praten met haar. Ook Anieke is er gisteren heen gefietst met een vriendinnetje en hebben vanuit het gras met haar gepraat.  Mijn moeder klinkt weer blij en opgewekt aan de telefoon.
Onze dochters met hun partners en kids gaan gelukkig allemaal goed. Lisanne heeft erge keelpijn gehad (in Australië), maar gaat gelukkig weer veel beter!
Vandaag met Leonard naar zijn moeder gereden (Rotterdam).  Zij woont in een gesloten verzorgingscentrum en wij konden door het raam naar haar kijken. Cisca is sinds deze week bijna helemaal gestopt met eten en drinken.... Komt het door de afwezigheid van prikkels (Leonards zusje bezoekt haar enkele keren per week)?? We hebben afscheid genomen van haar.... Leonard had muziek bij zich van vroeger. En zo waar... ze leek iets mee te zingen.
Ik had zelf deze week wat moeite met mezelf. Het lijkt of ik niets uit handen krijg. Of ik niets 'af' krijg.  Ik heb meer troep dan anders, in mijn kantoor, in mijn huis, in mijn hoofd.  Ik heb me voorgenomen om in mijn agenda toch bij te houden, wat ik gedaan heb op een dag, zodat ik hier trots op kan zijn. En mijn doelen niet te fanatiek te stellen, want dat frustreert me weer.
Beweegtip:
Ik kwam een goed schema tegen van NOC*NSF: https://nocnsf.nl/nieuws/2020/04/sport-en-beweegadviezen-in-tijden-van-het-coronavirus   Als het je lukt, kijk daar even! Anders samengevat:
Als je NIET ziek bent:
beweeg 2,5 uur per week matig intensief. Verspreid het bewegen over meerdere dagen. En doe 2 x per week spier- en botversterkende activiteiten, voor ouderen in combinatie met balansoefeningen.
Heb je wel klachten:
Heb je alleen koorts? train niet, ziek uit en blijf thuis. Heb je klachten zonder koorts? Blijf hoe dan ook thuis. In beweging blijven kan, op voorwaarde dat dit met een lage tot matige intensiteit gebeurt.
Je bent ziek geweest en weer aan de betere hand:
Begin pas weer met sporten op het moment dat je je helemaal goed voelt. Begin met rustig opbouwen en let op een goede warming-up en cooling-down.
Boodschap:
Ivo Niehe heeft vanavond in zijn show wederom de 'blue zones' aangestipt. Als je in de gelegenheid bent, kijk de uitzending nog terug. Je krijgt er prachtige tips en handvatten en ziet er mooie voorbeelden van hele oude mensen (rond de 100), die nog 8 uur per dag werken. En met werken wordt niet bedoeld 'geld verdienen', maar wél een bijdrage leveren aan de wereld of de mensen om je heen.    Wederom werd het belang van doelen genoemd. Dus onderzoek juist in deze tijd, waar leef JIJ voor? Wat geeft jou energie?  Waar sta jij 's morgens op voor??
 Juist nu, en deze tijd van omwenteling, kun je je leven nieuwe richtingen geven. Mis jij de bezigheden, hobby's, werk en vrienden waar je tijd aan spendeerde voor de crisis?  En waarom?  Hoe zou je het anders willen? Wat zou je wel willen?

Archief

Laatste nieuws